неділю, 30 грудня 2012 р.

Ісус реальна історична особа



          Минулого разу Ви сказали, що маєте сумніви стосовно того,що Ісус Христос був реальною, історичною особою. Я вважаю, що інформація з цієї книжки може змінити ваш погляд.
          Справді? Щось не віриться..
          По-перше: сама Біблія є головним доказом того, що Ісус Христос — історична особа. Біблія виразно і з великою докладністю вказує час і місце подій. Приклад цього можна знайти в Луки 3:1, 2, 21—23. Лука був прекрасним оповідачем, його розповіді логічно побудовані і точні. Можете у цьому переконатись прочитавши Луки 3:1, 2: «У п’ятнадцятий рік правління кесаря Тіберія, коли Понтій Пилат був намісником Юдеї, Ірод — обласним правителем Галілеї, Пилип же, його брат,— обласним правителем Ітуреї і Трахонітиди, а Лісаній — обласним правителем Авіліна, за днів Кайяфи і старшого священика Анни було в пустелі Боже слово Іванові, сину Захарія». Оскільки Лука називає імена аж семи високопоставлених осіб, а це дає нам змогу визначити, коли Іван та Ісус розпочали своє служіння.
          Я не можу вірити у всілякі вигадки лише тому, що вони  записані у такій відомій книзі як Біблія. Ці дані можна було знайти у історичних працях, якщо припустити, що це справді слова очевидців, то й це не доводить того, що Ісус був реальною, а не вигаданою особою. У релігіях світу багато вигадок та легенд перекручення чи прикрашання фактів. Історія ж оперує фактами з достовірних джерел.
          Що ж, таким переконливим доказом є свідчення Йосифа Флавія, єврейського історика першого століття, який був фарисеєм. Він згадував Ісуса Христа у своїй праці «Іудейські старожитності». Там Флавій пише: «Він [первосвященик Анан] зібрав синедріон і поставив перед ним Якова, брата Ісуса, званого Христом» («Іудейські старожитності», книга XX, розділ 9). Отож, Флавій, член секти фарисеїв, чимало з них були запеклими ворогами Ісуса, визнавав існування «Якова, брата Ісуса».
          Ох ці євреї… якщо вони спромоглися написати Біблію, то нічого дивного, що будуть її трактувати для своєї вигоди. Хоч і справді дивує те, що запеклі вороги не заперечували того, що Ісус існував.
          Але ж не лише євреї писали про Ісуса. Відомий римський історик, Таціт, який жив у кінці першого століття н. е., теж згадує про Ісуса Христа.
          Таціт, його вважають одним з найвидатніших істориків і котрий народився приблизно 55 року н. е.
          Тож цей римський історик Таціт, який явно не відчував симпатій до християнства невдовзі після 100 року н. е. писав про жорстоке переслідування християн, зазначаючи ось що: «Нерон... підшукав винних і віддав на найжорстокіші страти тих, хто своїми гидотами стягнув на себе загальну ненависть і кого натовп називав християнами. Христа, від імені якого походить ця назва, стратив при Тіберії прокуратор Понтій Пилат». Подробиці розповіді Таціта збігаються з повідомленням про Ісуса в Біблії. (Таціт, «Аннали», кн. 15, розд. 44). Є посилання, тож можете переконатись у доступних джерелах.
          А знаєте, ви мене зацікавили… хоч фактів маловато таки.
Серед руїн римського театру в Кесарії напис з іменем Понтія Пилата.
  Давайте поміркуймо яким чином можна довести історичність тої чи іншої особи давнини? Адже не завжди є документальні свідчення, але чи мудро заперечувати те, що ця людина справді існувала? Скажімо, чи вам відомо, що впродовж майже 2000 років Пилат існував лише на сторінках Євангелій та в туманних спогадах римських і єврейських істориків? Про його життя майже нічого не було відомо. Говорили навіть, що він ніколи не існував. Але 1961 року італійська археологічна експедиція працювала в руїнах стародавнього римського театру в Кесарії. Один з робітників перевернув камінь, який використовувався для сходів. На зворотному боці був подекуди нерозбірливий напис латинською мовою: «Caesariensibus Tiberium Pontius Pilatus Praefectus Iudaeae». Це завдало нищівного удару сумнівам щодо існування Пилата. Вперше з’явився тогочасний епіграфічний доказ життя людини, яка віддала розпорядження розп’ясти Христа» Археологічні знахідки також підтверджують написане в Грецьких Писаннях.  До того часу, якщо не брати до уваги Біблію, було дуже мало доказів існування цього римського правителя. Як гадаєте, про що це свідчить?
          Мабуть про те, що на Біблію варто звернути більше уваги мені, як історику.
          Якщо в давнину навіть противники християнства ніколи не сумнівалися в тому, що Ісус був реальною історичною особою, то тим більше у цьому переконані його послідовники.
(Розмова велась на підставі інформації з кн.. «Обговорення на основі писань»)

1 коментар:

  1. Якщо у вас були фінансові проблеми, то вам пора посміхнутися. Вам потрібно лише зв’язатися з паном Бенджаміном, вказавши суму, яку ви бажаєте позичити, та період виплат, який вам підходить, і ви отримаєте позику протягом трьох робочих днів. Щойно я в шостий раз отримав позику в 700 тисяч доларів терміном на 180 місяців з можливістю виплати до закінчення терміну дії. Містер Бенджамін допомагає мені в позиці. Зв’яжіться з ним, і ви побачите, що це дуже чесна людина з добрим серцем. Його електронна адреса - 247officedept@gmail.com, а номер телефону в WhatApp - + 1-989-394 3740.

    ВідповістиВидалити