середу, 26 квітня 2017 р.

Історії Яськи. Кухня може бути чудовим місцем 2


"Кухня може бути чудовим місцем" ("Пробудись!", 8 січня 1997року). Продовження




Навчання у «класній кімнаті» на кухні
Луїза Сміт, яку її чотирирічні учні називають «тістечковою тітонькою», вже 17 років вчить малюків куховарити. Вона зробила таке спостереження: «Їжа є чудовим навчальним знаряддям, бо нею цікавляться всі діти. Дитячі чуття нюху, смаку і дотику є настільки гострі, що малеча повністю втягується в роботу.



А за допомогою їжі дітей можна вчити правильно вимовляти слова, рахувати та розв’язувати складні питання». Наливаючи, збиваючи, чистячи, просіюючи, помішуючи та розтачуючи, діти розвивають спритність і рухову та зорову координацію. 


Поняття про сортування (розкладання ізюму та горіхів по різних купках) та послідовність (складання мірних склянок у певному порядку) пізніше допоможуть у вивченні математики. 


Готування за рецептом вчить вправно оперувати числами, мірами та часом, а також спонукує
логічно мислити і користуватися мовою. До того ж ніхто не може потрапити до складного та сповненого небезпек світу кухні, не навчившись нічого про правила безпеки, відповідальність, особисту організованість та співпрацю з іншими.






Пам’ятайте про правила безпеки
  • Серйозно, але не залякуючи дитину, поясніть їй про небезпеку праці на кухні, так само як ви пояснили б про небезпеку руху на пожвавленій вулиці. Будьте самі добрим прикладом.
  • Попіклуйтеся про те, щоб діти, працюючи на кухні, завжди перебували під наглядом дорослих. Не дозволяйте дитині використовувати жоден кухонний пристрій, особливо електричний, доти, доки вона не навчиться безпечно ним користуватися.
  • Тримайте кухню охайною. Відразу витирайте розлите і прибирайте безладно розкидані речі. Все, що може заважати, у тому числі домашні тварини, не повинне перебувати на кухні, поки ви готуєте.
Бережіть пальці
  • Електричні міксери та кухонні комбайни повинні використовуватися тільки під наглядом дорослого. Перед тим як дитина розмішуватиме щось, наприклад, у чашці міксера, переконайтеся, що електричний прилад є вимкнений і від’єднаний від електромережі.
  • Слідкуйте, щоб ножі були гострі, бо на тупий ніж треба більше тиснути й він може легше зісковзнути.
  • Коли ваша дитина вчиться користуватися ножем, спонукуйте її виконувати це в наступній послідовності: 1) взяти ніж за ручку; 2) покласти його на продукт, який треба нарізати; 3) покласти другу руку на тупий бік леза і 4) натиснути на ніж, щоб розрізати продукт.
  • Користуйтеся дошкою для нарізання продуктів. Овочі слід розрізати навпіл та класти пласким боком донизу, щоб вони не вислизали з-під рук, поки ваша дитина намагатиметься їх нарізати.
Стережіться опіків
  • Завжди вимикайте плиту та духовку, коли ви ними не користуєтесь. Тримайте рушники, куховарські книги та прихапки для каструль подалі від плити.
  • Ставте сковорідки так, щоб ручки не заважали, тоді сковорідки не так легко зачепити й перекинути.
  • Якщо ви дозволяєте своїй дитині працювати біля плити, пересвідчіться, що вона стоїть на твердій та стійкій поверхні.
  • Не беріть до рук нічого гарячого, якщо ви не знаєте

точно, де ви цю річ поставите. Попередьте інших на кухні про те, що несете щось гаряче, особливо якщо вам треба пройти в когось за спиною.

Не можна недооцінювати й те, що діти вчаться готувати. Досить часто діти, які починають змалечку допомагати на кухні, у підлітковому віці можуть готувати цілі обіди. Хто із зайнятих батьків не зрадів би такій допомозі час від часу? Окрім того, готування страв допомагає молоді розвити впевненість у собі та самостійність — риси, які пізніше стануть їм у пригоді в дорослому віці, незалежно від того, чи одружаться вони, чи ні. (Порівняйте 1 Тимофія 6:6, УКУ).


 ***
Я вважаю, що важливо не лише навчати дитину хатніх справ, але й розвивати її цінування того, що вона отримує від батьків та від нашого Небесного Батька.



От наприклад, чи наші діти знають звідки береться їжа? Можливо, ви вважаєте, що дітям не обов'язково про це знати. Але якщо ми хочемо виховати дітей вдячними, які цінують дари від Бога та працю людей, то необхідно привчати їх до повсякденних справ. Як більшість дітлахів наша Яська частенько нервує батьків фразами:
- Мені скучно

- Це нудно
- Я не буду цього робити
- Зараз...
Давайте розповімо своїм дітям про те як в давнину люди докладали зусиль щоб приготувати собі таку нібито звичайну їжу як хліб.
  Чи ви скуштували хліб життя?


Скріншоти з мультсеріалу про Аню Ширлі "Аня з зелених дахів"