неділю, 7 травня 2017 р.

Історії Яськи. Кухня може бути чудовим місцем 3

"Кухня може бути чудовим місцем" ("Пробудись!", 8 січня 1997року). Продовження

Куховарство — захоплива справа!
Як вам знайти час для того, щоб вчити дітей працювати на кухні? Одна мати пропонує відкладати для цього час, коли ніщо не заважає. Якщо у вас декілька дітей, ви можете вирішити спочатку займатися окремо з кожною дитиною. Можна використовувати час, коли інші діти сплять або в школі. Відведіть більше часу, ніж вам би знадобилося, коли б ви куховарили самі. І підготуйтеся до того, що кухня стане місцем для розваг!
Для першого уроку можна дозволити дитині вибрати страву, яку вона найбільше любить. Візьміть простий рецепт, за яким не потрібно довго готувати і дитина може сама виконувати нескладні операції. Щоб вона не втратила терпіння та не знудилася, попросіть її заздалегідь розшукати необхідні інгредієнти та начиння. Можна навіть заздалегідь частково приготувати деякі складники, щоб урок не затягнувся і не став нудним.
Прочитайте рецепт разом з дитиною, показуючи, як слід виконувати кожний крок. Покажіть їй, де вона може працювати, наприклад біля шухляди з різним начинням, і дайте фартух. Хлопчикові краще дати не дівчачий фартух, а спеціально пошитий для кухаря.

Найважливіше зробити урок цікавим. Не лишайте дитині тільки спостерігати за вами, нехай вона помиє руки та сама готує їжу. Дайте їй можливість досліджувати, експериментувати та ставити запитання. І якщо страва виходить не найліпше, не турбуйтеся. Ваша дитина, напевно, все одно її з’їсть, коли вже сама приготувала!